Hållbara julklappar?!

Så här runt juletider tänker jag mycket på hållbarhet. Det är mycket hets kring julen. Man skall hitta de perfekta julklapparna, man skall hinna träffa hela släkten eller alla vänner man inte hinner med annars och samtidigt skall man också hinna varva ner. Vart är hållbarheten i detta?! Hållbarheten i detta är att skala ner och våga säga nej. Nej till julklappshets, nej till att flänga runt som en galning för att hinna med allt, nej till att behöva ha med alla “obligatoriska” rätter på julbordet. “Det klart att vi inte kan skippa bruna bönorna på julbordet! Faster Märta ÄLSKAR ju det!”. Fast måste man verkligen ha med allt bara för att en eller två personer äter det? Det blir ju bara massa matsvinn, och det är ju INTE hållbart! Varför inte minska på utbudet lite? När det gäller julklappar har vi i vår släkt sedan några år tillbaka övergått till att lotta vem som köper till vem, så alla bara får en klapp var. Det blir mer hållbart tycker vi, och bättre ekonomiskt dessutom om inte alla måste köpa till alla!

julklappar

Vad menar jag egentligen med hållbara julklappar?

Jag tjatar mycket om hållbara julklappar på Instagram och Facebook men jag har också varit tvungen att rannsaka mig själv och fundera på om inte jag också är med och bidrar till julklappshetsen?! Är det hållbart? Jag driver ju ändå en butik som säljer saker. Det bidrar ju till konsumtion. Jag försöker dock tänka att jag hjälper till att hitta alternativa julklappar till de där julklapparna som man egentligen inte behöver. Ibland kan jag tycka att det finns någon sorts tabu över att köpa sådant som folk faktiskt behöver i julklapp. Man skall liksom hela tiden vrida ut och in på sig själv för att hitta något extremt personligt som personen i fråga inte ens vet att hen behöver. Kan man inte bara få ge bort en tvål?! Det behöver väl alla. Eller tvättmedel? Sådant som ändå används.

Mitt fokus med min butik har ju varit att hitta produkter som håller länge och som har mindre klimatpåverkan på vår jord än de produkter man vanligtvis hittar ute i handeln. Det klart att det är dyrare produkter än de man köper i en vanlig matvaruhandel. Men vill man göra något för vår planet får det ibland kosta lite mer också. Det är väl bättre att köpa ett trädgårdsredskap som har 15 års garanti istället för något man måste ersätta efter 3 år? Eller betala lite extra för att tvätta med gott samvete. För mig betyder det i alla fall mycket, och det är hållbart för mig.

Fåglarna i fokus

Just nu är det mycket fokus på fågelmatning hos Hindens Eko. Finns det något mer rogivande, än att sitta och titta på ett fågelbord och se vilka arter som dyker upp? Ja, det skulle väl vara att se solen gå ner i havet. Nu är det ju dock inte alla som har möjlighet att se solen gå ner i havet varje dag tyvärr ;). Dock har många möjlighet att mata fåglar. Kanske är detta ett bra sätt att komma ner i varv efter julstressen och samtidigt göra en god gärning för fåglarna?

Jag har fått äran att få bli auktoriserad återförsäljare av Wildlife Garden’s produkter. Jag älskar deras filosofi och längtan efter att skapa en levande trädgård. Deras fågelmatare är alla utvecklade för att passa fåglarna så bra som möjligt. De har ett nära samarbete med ornitologer för att inte missa viktiga detaljer för fåglarna. Det skadar ju inte att produkterna också har väldigt snygg design och blir ett trevligt inslag i trädgården.

Ekosystem i trädgården

Jag strävar efter att skapa ett hållbart litet ekosystem i min egen trädgård. Då behövs fåglarna där. Varför inte börja locka dem till trädgården redan i vinter för att förhoppningsvis få dem att häcka där i vår och hjälpa till med att äta upp skadeinsekter under odlingssäsongen? Jag har också lyckats hitta ekologiska fågelfröer som nu säljs i webbutiken. Varför skall man då lägga extra pengar på det, tänker du kanske? Genom att mata fåglarna med ekologiska fågelfröer så bidrar du inte bara till bättre hälsa hos fåglarna, du bidrar också till att bevara vår biologiska mångfald.

Min leverantör Slåttergubben (www.slattergubben.se) har gjort en väldigt pedagogisk film som förklarar varför det är så positivt för mångfalden när man väljer ekologiskt odlade fröer och nötter framför icke ekologiska. Titta gärna på filmen. Den är inte så vintrig, men man får en liten längtan till sommaren ;).

Ta hand om er och planeten i jul!

Till sist vill jag passa på att önska er en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att ni får möjlighet till att njuta av julen och kan koppla bort alla krav för ett tag. Själv skall jag försöka att landa i nuet efter en hektisk månad. Detta kan innebära något längre leveranstider om man beställer ordrar i mellandagarna, det vet jag att ni har överseende med.

För mig är det att vara ute i naturen som hjälper mig att landa. Att ta sig tid och stanna upp och titta på ekorrar som leker i granarna och fåglar som letar efter mat. Jag försöker också att vara mer närvarande genom att öva på mindfulness. Det kan vara det svåraste jag har gjort, och det är att bara vara. Men precis som allt annat så måste man öva hjärnan också ibland och det är hållbar hälsa för mig.

Jag önskar er alla lycka och välgång och en riktigt närvarande och hållbar jul!

/Frida, Hindens Eko

Hindens Eko logotyp

jultomten
1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.