Såskolan del 2

Om väder

Saxat från Wikipedia:

Aprilväder är ett omväxlande väder, där det kan vara solsken och sommartemperaturer en dag, och snö, regn, hagel och kyla nästa. Denna typ av osäkert väder är vanligt på våren, på norra halvklotet särskilt i april, den månad då temperaturerna ökar snabbast. Solen värmer upp marken, den uppvärmda luften stiger och bildar stackmoln. Högre upp är det dock fortfarande kallt och övre delen av stackmolnen blir isiga och blir bymoln, som ger ifrån sig regn, snö eller snöhagel/trindsnö, som är mjukare än vanligt hagel, men hårdare än snöflingor.

Aprilväder kan leda till problem då folk har svårt att veta hur de bäst bör klä sig, vissa personer är klädda i shorts och t-shirt medan andra fortfarande går i tjocka vinterkläder. Dessutom kan det orsaka svårigheter i trafiken om det kommer snöfall och halka efter att bilister bytt till sommardäck.”

Alla som känner igen sig i denna väderbeskrivning den sista tiden räcker upp en hand!

Alltså, jag blir inte klok! Ena dagen tar vi ut utemöblerna och äter lunch ute och nästa dag faller snön tung. Inte lätt att veta om man ligger rätt i tiden gällande sin inomhussådd. Sedan jag skrev sist har mina frön grott och bildat små ljuva plantor av tomat, gurka, paprika och gul lök. Nu fattar jag grejen med odlarglädje! Jag skrek nästan högt av glädjerus när de första små gröna tittade upp! I en tid som kantats med oro, olyckor, sorg och terror känns det skönt att få ägna sig åt något så grundläggande som att odla. För mig är det så avkopplande att gräva i jord, skyffla stora lass, bli svettig, klippa grenar på naturtomten och sedan somna tungt på kvällen i vetskapen om att man har använt sin kropp för vad den är till för. Tro nu inte att jag är någon helylle-figur som bara är ute i trädgården varje dag. Nej, min andra favoritsyssla är att titta på tv-serier och sova ;). Det är också en sorts återhämtning för mig. Dock känns det inte lika bra i kroppen efteråt som när man har ansträngt den.

Såskolan del 2

På påskdagen filmade jag och Lina del två av Såskolan. Se filmen nedan på sidan. Där skolar vi om våra små plantor och förklarar varför man gör detta egentligen och vad man skall tänka på. Kan meddela att grobarheten på fröerna vi använde (Kommer från Suffolk Herbs) var väldigt hög. Av allt vi sådde var det bara ett frö av tomat som inte kom upp. Mycket bra betyg!

Odlingsäckar Vigoroot

Äntligen har jag fyllt på butiken med odlingsäckar i materialet Vigoroot från Haxnicks. Jag är sjukt spänd på att få testa detta. Har hört så mycket bra om dem. De skall ge starka stabila plantor och ett väldigt fint rotsystem. De finns hos oss i volymerna 5 liter, 10 liter och 20 liter. Alla de storlekarna säljs i 3-pack. Sedan finns det en säck med volymen 43,3 liter som lämpar sig bra för tomatplantor och för potatisodling. Just de säljs styckvis. Läs mer om odlingssäckar här!

Nedan kan du se hur rotsystemet i Vigoroot-krukan beter sig jämfört med hur det skulle ha sett ut i en “vanlig” kruka.

Bild på rotsystem i odlingssäck vigorootTre gröna odlingssäckar à 5 liter som ger sund tillväxt av rötter

Bild på rottillväxt hos normal kruka

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.