Skadedjur? För vem?

Dunder och brak

Plötsligt hör jag ett märkligt ljud utifrån köket. Ett oregelbundet dunkande och krafsande. Vad har katten nu hittat på, tänkte jag. Ännu en jakt efter en harkrank kanske? För det blir inte värre än så med min katt. Vår ragdoll har aldrig fångat något större än en harkrank.

Jag skyndade mig ut i köket och möts av en chockerande syn! Det är en skata! En SKATA…INNE! Får panik! Skatan är nämligen inte i vilket fönster som helst och flaxar helvilt och dunkar i huvudet. Nä, den har riktat in sig på mitt “odlingsfönster” där mina kära paprikaplantor och min balkonglåda med basilika står. Blir paralyserad! Springer sedan ut och skriker till grannen “jag har en skata INNE vad ska jag göra”??!! Får det självklara svaret “ja vi ser det (fönstret vetter mot deras uteplats), öppna fönstret”. Som att det skulle vara lätt!?

Skatan är helvild och landar titt som tätt i mina plantor och jag skriker av förtvivlan “MINA PLANTOR”!! Försöker närma mig skatan men den flaxar vidare till nästa fönster. Där står min physalis och mina luktärter. NEEEEEJ! Skatan flaxar vidare till köksfönstret, där det som tur är inte finns något som går att förstöra. Plötsligt är den borta. Det blir tyst för någon sekund. Sedan hör jag flaxandet och dunkandet igen inne från min sons rum. Nej, bajsa inte på min sons gosedjur tänker jag. Säkert massa smittor och skit i fågelbajs hinner jag tänka medan jag försiktigt närmar mig den panikslagna skatan. Lyckas öppna fönstret, men sen var det ju den där förbannade barnspärren också. Pust! Lyckas till slut få upp den med och skatan är fri! Vilken adrenalinkick alltså. Mitt hjärta slår i alldeles för högt tempo. Skator är rätt stora alltså! I alla fall inomhus.

Jag vågar bege mig tillbaka till köket för att se vilka skador som är gjorda. Två av mina tre paprikaplantor ligger ner. Som tur är har bara några blad gått av och blivit lite sönderrispade. Hoppas de klarar sig. Sen ser jag mina fönster. Vad i hela friden är det som har smetat ut sig här och var. Sen ser jag kattens matskål. Aha! Kråkan har antingen hoppat in och ätit från kattens skål eller i panik landat i den och sedan smetat in halva kåken i kattmat. Fräscht! På golvet, och på tre av mina fönster. Den har dessutom lagt en svart bajskorv (ja, det såg ut som en korv) på fönsterbrädan i köket. Det sjukaste av allt är att det ser ut som att den har skrivit ett A på ett av mina fönster, med kattmat som bläck. Vad försöker den säga mig! Här kommer bildbevis på förödelsen…

Vem tar vem?

Hela incidenten med skatan fick mig att tänka på skadedjur. Som biolog har jag ofta tänkt tanken…vem bestämmer vad som är skadedjur och inte, och för vem är de skadedjur? Är det alltid människan som man utgår ifrån? I detta fallet med skatan så kändes det ju onekligen som att den var ett skadedjur, men det var ju bara för att den var på fel plats.

Jag går lös på mördarsniglarna hemma som jag utan tvekan anser är skadedjur. När jag försöker utrota dem ser jag det ändå som att jag utför en ekologisk tjänst genom att försöka ta bort dem. De hör ju faktiskt inte hemma här i vårt ekosystem, de skapar bara obalans. Annars tycker jag att man i största möjligaste mån skall använda naturliga metoder för bekämpning såsom biologisk bekämpning med hjälp av naturliga fiender som redan finns i vårt ekosystem men kanske behöver hjälp att hitta just till vår trädgård. Just nu finns det parasitsteklar mot mjölllus (vita flygare) i vårt sortiment, men planen är att kunna erbjuda fler predatorer för andra typer av ohyra inom en snar framtid. Håll utkik! Förhoppningsvis skall jag ej behöva testa dessa på mina grödor utan tänker att skatan får stå för min första prövning den här odlingssäsongen.

Om ni för övrigt funderar på vad som behövs för att ta hand om en smärre “skat-invasion” så kommer här en lista över produkter som kan vara behjälpliga 😉

1. Skyddshandskar i ekologisk bambu är bra om man behöver ta ut skatan handgripligen.

2. Fönsterpust för att ta hand om alla fläckar som skatan lämnar på rutan. Diskduk för att torka rent.

ekologisk fönsterputs från Klockaregårdensfönsterputs med doft av citrus zest från attitudediskduk dimgrön iris hantverk

3. Golvrengöring för att torka bort eventuellt bajs från golv, och allrengöringsspray för andra ytor.

Golvrengöring med doft av apelsinblom från lillys eco cleanallrengöring med doft av citrus från lillys eco clean

4. Sopa upp fjädrar med sopsetet Lata Pigan från Iris Hantverk.

5. Slutligen tvätta händerna med tvål och nagelborste.

Produktbild på tvål med sheasmör frå klockaregårdens. NaturellNagelborste lovisa i oljad ek med vit fiber från iris hantverk

Slutligen vill jag tipsa er om att hålla koll på REA-produkter. Just nu REAR vi tvålar och odlingssäckar, men även snigelfällor. Behöver ni ekologisk gödning kan jag också tipsa om vår flytande sådana som bland annat innehåller kelp (en stor brunalg). Den har gett mig fin skörd av gurkor redan så här tidigt på säsongen.

Tills vi hörs igen…ha en riktigt skön sommar!

/Frida

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.