Solen, vart tog du vägen?!

Då var det bara att vänta då, som att tålmodig skulle vara mitt mellannamn…NOT! Jag kikar varje dag, stänker en skvätt vatten, pratar med jorden (?!), flyttar runt mellan olika fönster. Kanske bättre här, eller här…eller varför inte i källaren där det är svalt, under en växtlampa? Ja, ni förstår nog. Jag har börjat odla! Är total nybörjare på detta. What?!, tänker ni. Hon som säljer trädgårdsprylar! Ja, varför inte. Jag har en dröm om att kunna odla. Man är ju biolog, hur svårt kan det va liksom? Har ju läst växtfysiologi och allt…för sådär 15 år sedan ;). Kan man odla koraller är det väl inte så långt till att odla tomater eller? Det är ju typ samma grej, man behöver ljus, näring, vatten och så blir det fotosyntes…eller? JAG VILL BLI SJÄLVFÖRSÖRJANDE NU!! Finns det inga genvägar?!

Svaret är tyvärr nej! Jag har därför tagit hjälp. Inte vilken hjälp som helst. Hon heter Lina och är blivande trädgårdsmästare. Nu skall hon äntligen presenteras för er alla. Jag har gjort en kort intervju med Lina för att ni skall lära känna henne lite bättre. Låt mig presentera Lina!

 

Vad heter du? Lina Alfredsson

Hur gammal är du? Jag fyllde nyss 33 år

Vart bor du? Jag bor i en lägenhet i Hindås

Vad är din sysselsättning just nu? Jag studerar till Trädgårdsmästare På Gunnebo slott i Mölndal. Det är en YH utbildning till trädgårdsmästare som är inriktad på Hälsa, Kultur och Miljö. Jag började i juli 2016 och i februari 2018 är jag klar.

Vad har du för andra intressen förutom trädgårdsarbete? Jag gillar att fotografera. Är inspirerad av yoga, meditation och hur kropp och själ påverkas av att vara ute i naturen och trädgården.

Varför valde du att utbilda dig till trädgårdsmästare? Jag har länge varit intresserad av trädgård. Gick en trädgårdsinriktad gymnasielinje, tog studenten 2004 och har alltid haft det som en dröm att kunna fortsätta på den banan jag började på då. Farfar hade trädgårdsmästeri och pappa jobbar en del med trädgård så intresset ligger nog i generna. Det känns som ett fint arv att föra vidare.

Vad gillar du bäst inom trädgårdsskötsel? Att vara ute och jobba.  Få frisk luft och följa naturens växlingar. Det är ofta omväxlande arbete och man ser fort resultat. Jag har alltid varit en praktiker och detta att få jobba med kroppen är något jag mår bra utav.

Vad gillar du minst? En nackdel med trädgårdsmästaryrket är att det är väldigt säsongsbetonat och inte självklart att man får en året runt anställning.

Hur tror du att du kommer att hjälpa Hindens Ekos kunder? Jag kommer vara en del i “såskolan”  och hoppas kunna dela med mig en del knep och trix som man kan använda sig av i sin egen odling. Har ni frågor är ni välkomna med dem så hoppas jag kunna svara annars försöker jag ta reda på det.

Leriga hälsningar/Lina 😉

Lina och jag har nu startat ett litet projekt tillsammans som heter “Såskolan”. Vi kommer helt enkelt att lära oss (lära mig) hur man sår och odlar hemma. Det kan kännas banalt för er som har odlat flera år och är riktiga trädgårdsrävar men för mig som är nybörjare ville jag lära mig från grunden. Vi börjar från scratch med del 1 av “Såskolan” som vi filmde i helgen. Ni som redan kan allt kan ju ändå titta och roa er åt mina försök till att vara käck och lyckas förmedla någon form av seriositet under mina “1-tagningsfilmer”. Meningen är inte att det skall vara perfekt, utan att alla skall våga försöka. Vi har nog med perfektionism i vår värld kan jag tycka (sagt av en fd perfektionist ;)).  Hoppas ni håller tummarna för mina frön. Jag och Lina delade upp plantorna så vi gör just nu ett högst ovetenskapligt test (lite jobbigt för mig) där vi skall se vart plantorna överlever bäst.

Se första delen av “Såskolan” på vår Youtube-kanal. Sök på Hindens Eko så hittar du oss. Följ oss gärna. Här kommer lite bilder från helgen och även länken till “Såskolan del 1”. Håll tummarna för sol nu allihop!

Odla lugnt!

Följande produkter används i filmen, klicka på dem för att komma till rätt ställe i butiken;
Paprikafrön, ekologiska
Tomatfrön, ekologiska, Moneymaker
Tomatfrön, ekologiska, Matina
Frön från gul lök
Gurkfrön
Handspade från Kent and Stowe
Startset för frösådd, krukmakare, från Neather Wallop Trading & Co
Krukmakarset litet

Alla bilder från dagens blogg är tagna av Lina Alfredsson.
© alfredssonannalina@gmail.com