Växthuseffekten fick en annan betydelse
Plantornas övertag
Sakta med säkert började tomat- och gurkplantorna ta mer och mer plats i våra fönster och i vårt vardagsrum. Till slut var det inte hållbart längre, ja alltså hållbart var det ju, ur ett odlingsperspektiv, men inte med tanke på att sonens lekutrymme kraftigt minskade inomhus. Inte blev det bättre av att jag hela tiden var nervös över att vår vilde 3-åring skulle snubbla över plantorna så att de gick sönder.
Jag gjorde ett tydligt misstag en dag när jag råkade lämna saxen framme i lagom höjd för honom en dag. Vips, under ett av de allt vanligare trotsutbrotten, så klippte han toppen av en av mina finaste tomatplantor. Där gjorde jag det man inte skall göra som förälder, jag skrek högt! Tror nog grannarna trodde att sonen haft ihjäl vår katt och inte en av 10 stackars tomatplantor. Dock var inte sorgen mindre för mig!
I ett desperat försök att återuppliva toppen av plantan tryckte jag ned den i jorden och hoppades att den skulle bilda nya rötter. Den hade tyvärr gjort sitt här på “jordelivet”. Övriga plantan har dock överlevt och fått nya skott. Jag läste sedan på nätet att just halshuggning av tomater inte är helt fel utan det kan göra plantorna grövre eller buskigare. Det var nog det sonen tänkte på…eller?!
Flytta ut
Det var ungefär här, när plantorna blev för stora som drömmarna om växthus sakta smög sig in i min skalle. Undrar just om det är det som kan kallas “växthuseffekten” för odlare. Kom på att vår altan skulle kunna passa fint för ett “halvt” växthus. Insåg dock snart att det både var dyrt med växthus och att det skulle bli alldeles för varmt där. Vad gör jag nu? Man får väl ta vad man haver. Jag hade några kvarblivna pallkragar som kunde bli en bas. Köpte lite fiberduk och några bambupinnar och snurrade ihop det hela med hjälp av jutesnöre och gummiband och spikade i några spik. Tada!! Allt behöver inte vara så “fancy” hela tiden. Plantorna fick vad de behövde. En plats med lite skydd för frost och för stark skydd med hjälp av lite fiberduk. Jag fick en plats där jag kan vattna utan att oroa mig för att förstöra parketten och sonen fick tillbaka sitt lekutrymme inne. Allt detta till en kostnad av typ 200 kr. Fantastiskt!
Passade också på att göda mina gurk- och tomatplantor med ekologisk gödning. Väldigt smidigt. Bara tillsätta 1 dl gödning i en 10 liters vattenkanna och vattna. Håll utkik också efter en ny produkt på väg in. Den kallas Guldkanna och är en vattenkanna/potta. Man använder helt enkelt sin urin som gödsel. Man kissar i pottan, späder med 10 delar vatten och använder det sedan för att gödsla sin rabatt eller sitt land. Snacka om kretslopp. Perfekt att ha på torpet eller i sommarstugan med utedass! Kommer snart!
Produkter använda (klicka på texten för att komma till produkten):
Trädgårdshandskar i ekologisk bambu och naturlatex
Odlingssäck, Vigoroot från Haxnicks
Vigoroot-kampanj kommer snart
Snart kommer en kampanj på odlingssäckar Vigoroot. Så håll utkik. Mitt högst oventenskapliga test där jag jämför vanliga krukor med Vigoroot har gett resultat. Det var tydliga rotsnurror i de vanliga krukorna medan de plantor jag planterade i Vigoroot-säckarna hade fina rötter utan rotsnurr och kraftigare plantor.

Rotsnurr på planta i “vanlig” kruka

Inget rotsnurr. Luftbeskurna rötter från planta i Vigoroot Odlingssäck
Projekt pallkragar
Hur gick det då med mitt pallkrageprojekt? Bra! Fick ju för mig att anlägga några pallkragar för att utnyttja en slänt i trädgården som ändå var för brant för att den självgående gräsklipparen skulle kunna klippa där. Vad gör man inte för att slippa trimma den lilla plätten? Jo, man anlägger 4 pallkragar så är problemet löst. Den lilla detaljen att det tar mer tid att sköta om odling än att klippa en gräsplätt på 4 kvadrat brydde jag mig inte om. Nedan kan ni se ett bildspel över hur själva projektet fortskred. Jag använde mig av 8 st pallkragar, markduk, häftpistol och en väldigt massa jord. Sen var det bara att så. Jag och Lina planterade ut våra förodlade gula lökar och resten direktsådde vi. Det blev rödbeta, dill, persilja, ruccola, broccoli och morot. Allt ekologiskt såklart. Allt vi sådde började komma upp redan efter några dagar till en vecka. Nedan kan ni se ett bildspel över projektet. Alla bilder som ser lite mer proffsiga ut har Lina tagit ;).
Copyright @ Lina Alfredsson.
Projekt pallkragar, bildspel
Tack för att ni orkat läsa ända hit! Hör av er med frågor, tillrop, ros och ris. Jag vill gärna utveckla min butik efter kundernas behov. Ha en fin tid tills vi hörs igen. Glöm inte att följa oss på Instagram och Facebook, för det är där jag uppdaterar vad som händer i butiken.
Jordiga hälsningar från Frida på Hindens Eko!
What’s up every one, here every person is sharing these kinds of familiarity,
thus it’s pleasant to read this website, and I used to go to see
this web site daily.